Ghimbirul este foarte des folosit datorită proprietăților sale terapeutice și de vindecare. Acesta poate fi consumat atât crud, cât și uscat. La fel, este pe larg folosit la pregătirea ceaiului, infuziilor sau pentru decocturi. Acestea sunt utilizate atât pentru vindecarea bolilor, cât și pentru prevenirea cestora.
Ghimbirul are un miros și gust specific, datorită conținutului de zingeronă, sogaol și gingerol (o substanță ce tratează și previne cancerul de colon). În compoziția nutritivă a ghimbirului întâlnim atât lipide și amidon, cât și vitaminele C, B1 (tiamina), B2 (riboflavina), A (retinol), fosfor, calciu, magneziu, fier, zinc, natriu și potasiu. De asemenea sunt prezente și cineolul, uleiurile esențiale, citralul, borneolul și camfin.
Consumat proaspăt, ghimbirul este foarte aromat și picant.
Rădăcina de ghimbir este foarte folositoare pentru organismul feminin. Aceasta acționează în mod benefic asupra uterului, ameliorând durerile în perioada ciclului. De asemena, ghimbirul contribuie la pierderea în greutate, datorită unor proprietăți, precum:
Generarea de căldură. Ghimbirul favorizează termogeneza (producerea de căldură), ce accelerează toate procesele în organism, inclusiv și cel de ardere a grăsimilor.
Efect laxativ. Ghimbirul ajută la funcționarea normală a intestinului. Acesta blochează formarea de gaze, iar abdomenul are un aspect mai plat.
Normalizează fondul hormonal.
Ghimbirul previne producerea în exces a hormonului numit cortizol. Un nivel înalt de cortizol în organism blochează procesul de ardere a grăsimilor.
Ceaiul de ghimbir, consumat în mod regulat acționează benefic asupra aspectului fizic și a sănătății. Pe lângă faptul că acesta conține numeroase substanțe cu rol anti inflamator și anti oxidant, vă ajută să aveți o piele frumoasă și să scăpați de kilogramele în plus. Vă prezentăm mai jos 3 cele mai bune rețete de ceai cu ghimbir, ce vă asigură un plus de sănătate.
Rețeta Nr.1 – Ceai de ghimbir pentru slăbit
Ingrediente
- rădăcină de ghimbir
- apă
Cum se prepară?
- Tăiați rădăcina de ghimbir felii subțiri.
- Aranjați ghimbirul într-o cratiță mică și turnați peste acesta apă rece. Puneți cratița pe foc și aduceți conținutul acesteia până la fierbere.
- Faceți focul mic și fierbeți ghimbirul timp de 15-20 de minute. La dorință, serviți ceaiul de ghimbir cu miere. Important este să adăugați mierea doar după ce ceaiul se va răci. În apa fierbinte mierea își pierde proprietățile sale benefice. La fel, puteți servi ceaiul de ghimbir cu scorțișoară.
Rețeta Nr. 2 – Ceai negru cu ghimbir
Ingrediente
- rădăcină de ghimbir
- ceai negru pentru infuzie
- apă
Cum se prepară?
- Dați rădăcina de ghimbir prin răzătoare.
- Într-un infuzor, pregătiți ceaiul negru. Adăugați ghimbirul ras în infuzor și amestecați. Lăsați ceaiul la infuzat timp de 30 de minute. Acest ceai este mult mai revigorant și tonifiant decât orice băutură ce conține cofeină.
Rețeta Nr.3 – Ceai verde cu ghimbir
Ingrediente
- rădăcină de ghimbir
- ceai verde pentru infuzie
- apă
Cum se prepară?
- Într-un infuzor, pregătiți ceaiul verde.
- Adăugați ghimbirul ras (sau tăiat felii cât mai subțiri) în infuzor și amestecați.
- Lăsați ceaiul la infuzat timp de 30 de minute.
Este ceaiul perfect dacă sunteți la dietă.
Discussion about this post