Rețete Culinare
luni, februarie 6, 2023
Rețete Culinare
No Result
View All Result

Ai copilărit în anii ’80? Îți mai aduci aminte cu ce era sendvişul pe care îl luai la școală?

Ai copilărit în anii ’80? Îți mai aduci aminte cu ce era sendvişul pe care îl luai la școală?

Dacă aţi copilărit în anii ‘80, probabil vi s-a întâmplat nu o dată ca părinţii să vă trimită la şcoală cu două căni de ceai în stomac (sau cu două căni de salam de Sibiu, cum spunea un banc celebru la vremea aia) şi un şendviş anemic în ghiozdan. Cu ce era sendvişul ăla? Cu ce se găsea – adesea, deci, cu mai nimic. Am încercat să-mi amintesc care au fost cele mai comune sendvişuri ale copilăriei mele, survenită într-o mică perioadă de dificultăți în sectorul aprovizionării – dar care, învăţam la şcoală, avea să fie curând depăşită, atunci când vom păşi cu toţii în comunism. Din fericire, am depăşit-o puţin mai repede decât preconiza Ceauşescu, în 1989, că nu ştiu cât mai rezistam să mărşăluim triumfători spre comunism cu burta lipită de spate.

Iată, deci, un mic top al sendvişurilor din anii ‘80 – subiectiv, desigur, căci el reflectă ce nu se găsea la Beiuş, nu ce nu se găsea la voi.

1. Sendvişul cu frigănele

Nu era un sendviş propriu-zis, ci pur şi simplu două felii de pâine tăvălite prin ou şi prăjite în ulei între care se punea un strat de zahăr. A fost cel mai comun sendviş al anilor ‘80, fiindcă nişte pâine veche, două ouă şi un pic de lapte se mai găseau. Sendvişul cu frigănele era un fel de tanc T-34 al senvişurilor: nu prea grozav, dar ieftin şi uşor de produs. E drept că n-am câștigat cu el războiul rece, dar măcar i-am supraviețuit.

2. Sendvişul cu pateu

Singurul lucru de pus între două felii de pâine care se găsea cu uşurinţă în RSR era pateul de ficat. Prin urmare, mulţi dintre noi căram în ghiozdane un sendviş, două cu pateu. Un prim dezavantaj e că pateul nu intră în pâine – deci, presat în ghiozdan, pateul se scurgea dintre feliile de pâine şi mânjea şerveţelul în care era împachetat sendvişul. Celălalt dezavantaj al pateului e că pute îngrozitor, mai ales într-un ghiozdan din muşama când afară sunt 30 de grade. Partea bună e că nu trebuia să împarţi cu nimeni sendvişul – nişte felii puturoase de pâine de care sunt lipite bucăţele de şerveţel n-au făcut niciodată cu ochiul cuiva.

3. Sendvişul cu untură

Întrucât untul dispăruse din alimentări pe la începutul anilor ‘80, o soluție de compromis era untura de porc, adusă de la ţară. Ca să mai taie greaţa, mergeau ca unse peste untură nişte felii rotunde de ridiche, primăvara, sau, în restul timpului, ceapă tăiată. Îţi mirosea puţin gura, dar dacă profesorul te simţea, şansele să fii scos la tablă erau aproape nule.

4. Sendvişul cu zacuscă

La fel ca pateul, şi zacusca pute şi se prelinge, mânjind punga, dar avea avantajul că se face în casă – deci nu trebuia vânată prin alimentări. Mergea foarte bine şi la micul-dejun, intra perfect cu o cană, două de salam de Sibiu.

5. Sendvişul cu parizer

Şi parizer se găsea din belşug în comerţul socialist. Dacă îmi aduc însă bine aminte, era un singur tip de parizer pe atunci – probabil aveau un singur praf de cărămidă din care îl produceau. Nu puteai mânca prea mult fiindcă te balona – probabil băgau şi un pic de carbid în procesul de fabricaţie.

6. Sendvişul cu slănină

Se întocmea din felii subţiri de slănină îngrămădite între două felii groase de pâine. Din nou, umplutura nu provenea din comerţul socialist, unde nu se găsea mai nimic. Era un sendviş de iarnă, căci pe vremea aia, la fel ca roşiile, castraveţii sau ridichile, şi porcul era un fruct sezonier.

7. Sendvişul cu brânză

În sfârşit, vor spune cititorii mai tineri, uite un sendviş pe care îl ştim şi noi! Nu chiar, căci pe vremea lui Ceau nu existau brânza topită felii pentru sendviş, crema de brânză, feliile subţiri de caşcaval (bine, nici caşcaval ca atare, roată) şi alte asemenea formă de brânză atât de apreciate de şcolari şi de burlaci. Nu, pur şi simplu se tăia o bucată sfărâmicioasă şi puturoasă de telemea şi se băga între două felii de pâine, iar lângă ele se îndesau şi câteva bucățele de gogoşar. Sendvişurile astea erau la fel de greu de mâncat ca hamburgerii de astăzi, căci jumătate din brânza aia sfărâmicioasă cădea pe jos când muşcai din pâine.

8. Sendvişurile de sărbătoare

Existau însă şi momente în care ai tăi reuşeau să facă rost de undeva de o rudă de salam de Sibiu sau Babic, de o roată de caşcaval sau de un pachet de unt. Erai regele sendvişurilor. Doar că nu apucai să mănânci nici jumătate din el, că toată lumea voia “o muşcătură”. Iar când te retrăgeai în sfârşit într-un colţ să mănânci ce-a mai rămas din sendviş, apărea bătăuşul şcolii. Voia şi el o muşcătură. N-aveai csf, îi întindeai sendvişul: “Ia-l pe tot, eu m-am săturat”.

A trecut mai bine de un sfert de veac de-atunci, aproape am uitat ce greu era cândva să faci un banal sendviş. Azi intru la KFC şi cel mai greu mi-e să mă hotărăsc dacă vreau un Booster cu pui și castraveți murați, un Crispy Sandwich cu Crispy Strip, brânză Cheddar, castraveți murați, maioneză și chiflă cu susan sau un Crispy Meltz cu brânză Cheddar, roşie şi tortilla. Sau între un sandwich picant, cu pui Zinger, sau nepicant, cu pui Fillet.

Probabil că într-un univers paralel, în care am crescut şi am ajuns în comunism, chiar în momentul ăsta am o dilemă oarecum similară: la care coadă să mă aşez, la Booster, la Crispy Sandwich sau la Crispy Meltz? La care sunt şanse să apuc ceva?

RECOMANDĂRI / SUGESTII

Melcișori de casă cu cremă de vanilie – Melcișori fragezi și aromați, moi și delicați
Noutăți

Melcișori de casă cu cremă de vanilie – Melcișori fragezi și aromați, moi și delicați

Ruladă Aperitiv cu piept de pui, bacon, ciupercuțe și cașcaval – Rețetă gustoasă și savuroasă
Noutăți

Ruladă Aperitiv cu piept de pui, bacon, ciupercuțe și cașcaval – Rețetă gustoasă și savuroasă

Ciupercuțe Aperitiv – Se prepară din 500g ciuperci champignon, 300-400g carne pui, 1 ceapă, 100g cașcaval, sare și verdețuri
Noutăți

Ciupercuțe Aperitiv – Se prepară din 500g ciuperci champignon, 300-400g carne pui, 1 ceapă, 100g cașcaval, sare și verdețuri

Cel mai bun aluat pentru cornulețe, tarte, pateuri, plăcinte și alte bunătăți – Aluat cu drojdie, foarte pufos și foarte aerat
Noutăți

Cel mai bun aluat pentru cornulețe, tarte, pateuri, plăcinte și alte bunătăți – Aluat cu drojdie, foarte pufos și foarte aerat

7 lucruri pe care trebuie să le știe orice băutor de cafea
Noutăți

7 lucruri pe care trebuie să le știe orice băutor de cafea

Semințele care hrănesc creierul, desfundă vasele de sânge și curăță colonul
Noutăți

Semințele care hrănesc creierul, desfundă vasele de sânge și curăță colonul

Next Post
Siropul de usturoi, de 10 ori mai eficient decât penicilina – Se prepară acasă, foarte simplu

Siropul de usturoi, de 10 ori mai eficient decât penicilina - Se prepară acasă, foarte simplu

Discussion about this post

RECOMANDĂRI /SUGESTII

Tortul Medovik fără coacere, gata în 20 minute – Să îl faceți la urmatoarea aniversare
Noutăți

Tortul Medovik fără coacere, gata în 20 minute – Să îl faceți la urmatoarea aniversare

13 indicii că glanda toroidă nu funcționează bine – Bine de știut
Noutăți

13 indicii că glanda toroidă nu funcționează bine – Bine de știut

Nimic mai mult, nimic mai bun – Plăcintă rapidă cu fructe
Noutăți

Nimic mai mult, nimic mai bun – Plăcintă rapidă cu fructe

Ai copilărit în anii ’80? Îți mai aduci aminte cu ce era sendvişul pe care îl luai la școală?
Noutăți

Ai copilărit în anii ’80? Îți mai aduci aminte cu ce era sendvişul pe care îl luai la școală?

Dovlecei cu roșii și cașcaval, la cuptor – O cină ușoară și delicioasă
Noutăți

Dovlecei cu roșii și cașcaval, la cuptor – O cină ușoară și delicioasă

Zarzavat pentru ciorbă – Rețetă nemaipomenit de gustoasă, vitamine la borcan
Noutăți

Zarzavat pentru ciorbă – Rețetă nemaipomenit de gustoasă, vitamine la borcan

  • Politica de confidențialitate

© Textele, imaginile și materialele video care alcătuiesc conținutul acestui site (și drepturile de autor ale acestora) aparțin deținătorului site-ului pe care vă aflați. Copierea și diseminarea lor pe orice suport (publicații online sau scrise, broșuri, cărți etc.), în lipsa acordului scris al deținătorului, se vor pedepsi conform legii în vigoare (Legea 8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe).

No Result
View All Result
  • Politica de confidențialitate

© Textele, imaginile și materialele video care alcătuiesc conținutul acestui site (și drepturile de autor ale acestora) aparțin deținătorului site-ului pe care vă aflați. Copierea și diseminarea lor pe orice suport (publicații online sau scrise, broșuri, cărți etc.), în lipsa acordului scris al deținătorului, se vor pedepsi conform legii în vigoare (Legea 8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe).